Svamp- och spenatrisotto

Postat i Köttfri Måndag kl. 13:17 av | Kommentarer (0) |

- Vi har gäster i kväll, kan du svänga ihop något?
- Självklart, svarar jag och går fram till frysen för att rota i köttlådan för att hitta en gobit. 
- Ehhh Josef..... Hon är vegitarian.
- va?
- Alltså hon äter inte kött...
- åhfan... Hur kommer det sig?
- Hon äter inte bara det
- jaha...
Stänger frysdörren och sätter mig tungt på stolen. Tittar, en smula perplex ut i tomrummet framför mig. 
- Josef?
- mmm
- hur mår du?
- Menar du att jag ska laga någonting..... UTAN kött?
- ja
Lång tystnad...

Skrämd och sporrad av utmaningen (när jag kommit över chocken) kastade jag mig på min skinande springare (cresent) och begav mig till willys för att proviantera. Alltså köper saker. Som inte är kött....

Nog om detta, och till maten!

För att komma ur denna svåra knipa tog jag till ett säkert gammalt kort; risotto! Och tänk bort de torra rishögarna som man utsattes för i skolbespisningen, en riktig risotto är en smaksensation, krämig men ändå fast. Risotto är egentligen väldigt enkelt att göra, men kräver lite uppmärksamhet under tiden. Som alltid med mat är det väldigt viktigt att man har ordentliga bra råvaror för att det skall bli bra, men risotto kräver dessutom lite extra kärlek och uppmärksamhet under själva tillagningen. 

Risotto har egentligen bara 5 ingredienser;
Ris (Arborioris eller ett annat bra risottoris) (en dl per person)
Lök (Schalottenlök! ger finare smak än gullöken) (50-75 g per person)
Vitt vin (lagom)
Grönsaksbuljong (lagom)
Permesanost (30g per person (typ))

Börja med att hacka schalottenlöken fint (eller i alla fall ganska fint). Smält ordentligt med smör i en tjockbottnad gryta.

(ungefär här är det bra att även koka upp grönsaksbuljong i en gryta brevid. 5 dl vatten per tärning eller lagom mycket om du använder fond. Man kan även blanda buljongsorter beroende på vad man vill ha för smak på risotton. Du behöver ungefär 2 dl färdig buljong per person)

Fräs schalottenlöken (och eventuellt vitlök om vill). Ha i lite mer smör eller olivolja så det finns fett kvar i grytan. Häll sedan ner riset och rör runt. 

I och med detta har vi lyckats med det svåra i risotton. Det som sedan följer är en iteration av spädning tills allting är underbart. Genom att man har i lite vätska i taget och blandar under tiden blir rätten krämig och fin. Det som nu händer är alltså följande:

While( riset inte klart ){
Rör i grytan ()
if( Det börjar fastna lite i botten eller det känns lite torrt){
if( hade just i lite vin ){
ha i lite buljong ()
}else{
ha i lite vin ()
}
}
smaka lite ()
}

Eller på ren svenska: Rör i grytan, när det börjar fastna i botten eller inte finns någon vätska kvar i grytan ha i lite buljong eller vin. Smaka ofta, när riset är klart så är det klart! (får gärna vara lite al dente). Det är inte på liv och död att man verkligen står och rör hela tiden, men det skall inte gå mer än 1-2 minuter mellan tillfällena. Jag brukar ha i ungefär 1/2 dl vätska i taget.

Passa dig även så du inte har i för mycket buljong, ibland får man sluta med buljongen och ha i vatten istället. När jag gör risotto brukar jag använda ungefär dubbelt så mycket buljong som vin, men det är inget som är skrivet i sten. 

När du är nöjd med riset drar du det av plattan och tillsätter riven ost och rör ihop. Sedan är det bara att servera, och detta bör ske snart som möjligt efter att det är klart så inte riset blir tråkigt. Ibland krävs det lite mer salt, men ofta finns det tillräckligt i buljongen. Jag brukar dra i lite vitpeppar.  

Denna gång piffade jag upp risotton med skogschampinjoner och bladspenat. Svampen stekte jag för sig med lite smör, vitlök och saliva och spenaten rörde jag bara ner samtidigt som osten. 

Till detta serverade vi stekt panerad squash & Aubergine (olivolja, salt&peppar och fint rågmjöl) och grillad paprika. Mycket trevlig mat!


Risotto är en riktig höjdarbas som man kan kombinera med vad som helst. En personlig favorit är att göra en ganska plain risotto (men med lite grönt i) och sedan på slutet blanda ner stekt renskav. Renen och musten från risotton gifter sig verkligen! Men detta hör ju inte hit! Detta är ett veggo-inlägg!
Risotto är ett trevligt tillbehör till den mesta maten och man kan alltid anpassa smaken som man vill. 

Risotto - som ris, men bättre!

Annons:

Kommentarer

Skriv En Kommentar