Chateau de Buss - Risotto med fläskfile

Postat i Frankrike Fläsk Onsdag kl. 02:09 av | Kommentarer (0) |

Sommarens eskapader i europa skedde alltså i en buss. En buss kanske man undrar, men detta rör sig inte om vilken buss som helst. Detta.... fordon köptes in för tre år sedan för att vara med under Fysiksektionens nollning på LTH 2008, ett stort jippo över sex veckor med hippietema. 


Bussen går som man kan ana under namnet "Hippie (Buss)" och gör, likt självaste Teobald Thor, succé vart än den far. Bussen har under våren, inför sommarens stora resa, utrustats med ett kök i bakluckan. Rinnande vatten, en gasspis med plats för två kastruller, köksfläkt (!) och alla möjliga husgeråd och skafferimöjligheter. I bilden ovan står bussen (med sin ägare, skötare och pappa) vid en sjö vid Lingvino i norra Italien. 


Bussens kök sett inifrån bussen. Maten på bilden har dock ingenting med det recept som följer, detta är tillagning av en efterfestomelett efter en trevlig kväll i Amsterdam. Eller som man säger i televisionen: "Som vanligt är det inte maten på bilden som har skrivit brevet". I denna buss har det tillagats mycket god mat, och här kommer ett recept som realiserades, improviserades eller tolkades vid en park i Paris. 


Denna vackra fredag parkerade vi vår så smått handikappade (växellådan var bortom all räddning) buss vid en vacker park i södra Paris. Vi såg efter vad vi hade i bussen och fann lite grönsaker, lite ris och en fläskfilé. Logiken är uppenbar. Risotto!

Magin med risotto och konsten att göra den har vi redan gått igenom här på bloggen i detta inlägg, så det kommer jag inte ödsla tid på igen. Istället kommer jag lägga krutet på de delar som skiljer sig från det tidigare receptet. Vi tillsatte squash och svamp ganska tidigt i riskokandet, och stekte upp fläskfile i ordentligt med soya, citron och peppar. När risotton var helt klar tillsatte vi helt enkelt fläskfilen tillsammans med allt det gotta i pannan. Att blanda ner det strimlade stekta köttet ändrar risotton ganska mycket i karaktären och dessutom spär den extra vätskan ut den lite. Om man vill tillsätta mycket vätska på slutet bör man göra risotton lite torrare än vanligt. 

Men denna lilla knyck har vi förvandlat ganska tråkiga råvaror (en fläskfile, lite ris & squash) till något mycket mustigt och mumsigt. Till fem personer använde jag cirka 500 g ris och en flaska vitt vin. Det blev dock en del över, skulle nog räckt till 8 pers. 


Nisse slappnar av i gröngräset och njuter av risottotröttheten men högra ögat, och oroar sig för det tillsynes omöjliga uppdraget att hitta en växellåda till en 37 år gammal bil i Paris med det vänstra ögat. 

Bussen överlevde dock efter en växellåde-bypass-operation, möjliggjord av franska busstokiga människor. Mer mat än detta har skapats i denna bagagelucka så fortsättning kommer att följa. 

Buss & Kram
Annons:

Kommentarer

Skriv En Kommentar